Uitleg voor ouders

Vakantielezen is hét leesprogramma voor de zomervakantie. Kinderen (en ouders) ontdekken dat je door te lezen kunt reizen naar andere landen. Dus ga mee op reis en ontdek de wereld!

Vakantielezen start met een Schooleditie voor kinderen van groep 3 en 4. Van mei tot en met juli hebben de kinderen boeken gelezen in de klas. En nu is het de beurt aan gezinnen. Met de Thuiseditie kunnen jullie van 24 juni tot en met 25 augustus zelf aan de slag!

VakantieBieb: hét zomercadeautje van de bibliotheek

Lekker lezen in de vakantie? Met de VakantieBieb-app kun je 50 e-books lezen. Je vindt er boeken voor kinderen en volwassenen. VakantieBieb is gratis en open tot 1 september. Kijk voor meer informatie op www.vakantiebieb.nl.

Vakantielezen Thuiseditie

Hoe werkt de Thuiseditie?

Tijdens de Vakantielezen Thuiseditie gaan jullie op schattenjacht. In 6 weken reizen jullie door 6 landen. Door de weekopdrachten te doen kunnen jullie alle schatten verzamelen.

Wat is het doel van de Thuiseditie?

Samen plezier beleven. Zijn sommige opdrachten wat minder geschikt? Pas ze dan vooral aan. Het uiteindelijke doel is om de 6 schatten te verzamelen. Dan hebben jullie alle landen bezocht en de weekopdrachten gedaan!

Waar vindt de Thuiseditie plaats?

De opdrachten kunnen jullie doen in en om het huis. Ook kun je de hele zomer naar de bibliotheek. Voor nieuwe boeken, maar ook voor de leukste activiteiten. Kijk op www.biblionetgroningen.nl/zomerlezen en www.groningerforum.nl/agenda voor alle activiteiten in de buurt!

Wat is de beloning voor het vinden van de schatten?

Dat is het leuke van de Thuiseditie. Dat bedenk je zelf! Een dagje naar het bos, iets raars koken of een ijsje eten. Kies samen met de kinderen een beloning.

Speel ik tegen andere gezinnen?

Nee, bij Vakantielezen draait het om je eigen team. Zo spelen jullie in je eigen tempo en maken jullie zelf de regels. Samen spelen en samen lezen: daar gaat het om!

Is de Thuiseditie geschikt voor alle leeftijden?

Ja! Het hele gezin kan meedoen. We hebben het spel bedacht voor kinderen uit groep 3 en 4. Net als de Schooleditie. Zijn sommige opdrachten minder geschikt? Pas ze dan vooral aan.

Wat zijn schatten?

Met de Thuiseditie gaan we naar 6 landen. In elk land kunnen jullie een schat vinden. Doen jullie 2 of meer weekopdrachten? Dan verdienen jullie de schat! Lukt het om alle 6 schatten te vinden?!

Wat zijn punten?

Doe je mee aan een opdracht? Dan verdien je ook een punt. Wie heeft aan het einde de meeste punten verdiend…

Hoe verdien ik punten?

Kies een opdracht. Bekijk de video of lees de uitleg. Wie doen er mee aan deze opdracht? Klik op de namen en klik daarna op ‘aan de slag’. Jullie kunnen nu de opdracht gaan doen. Iedereen die meedoet aan de opdracht krijgt een punt!

Welke apparaten kunnen we gebruiken voor de Thuiseditie?

De website van de Thuiseditie is geschikt voor smartphone, tablet en computer. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je overal inloggen.

Kan ik de opdrachten van de voorgaande weken alsnog doen?

Ja, je kan alle weekopdrachten nog vinden. Klik in het menu op ‘opdrachten’ om alle weekopdrachten te bekijken.

Wanneer vindt Vakantielezen Thuiseditie plaats?

Je kunt je aanmelden vanaf maandag 24 juni. De opdrachten zetten we elke week op maandag voor jullie klaar.

Meld je team aan – beschikbaar vanaf maandag 24 juni

De Sprookjeseilanden – beschikbaar vanaf maandag 15 juli

De Griezelkust – beschikbaar vanaf maandag 22 juli

Avonturenland – beschikbaar vanaf maandag 29 juli

Lachland - beschikbaar vanaf maandag 5 augustus

Sportmanië – beschikbaar vanaf maandag 12 augustus

Het Dierenrijk - beschikbaar vanaf maandag 19 augustus

Meld je team aan
beschikbaar vanaf maandag 24 juni

De Sprookjeseilanden
beschikbaar vanaf maandag 15 juli

De Griezelkust
beschikbaar vanaf maandag 22 juli

Avonturenland
beschikbaar vanaf maandag 29 juli

Lachland
beschikbaar vanaf maandag 5 augustus

Sportmanië
beschikbaar vanaf maandag 12 augustus

Het Dierenrijk
beschikbaar vanaf maandag 19 augustus

Vakantielezen in de provincie Groningen

Vakantielezen is het avontuurlijke leesproject van Biblionet Groningen en Groninger Forum. Vakantielezen kent een Schooleditie voor kinderen van groep 3 en 4 en een Thuiseditie voor het hele gezin.

Schooleditie

Vakantielezen start in de klas. De kinderen uit groep 3 en 4 gaan in de groep boeken lezen. Op een landkaart houden ze bij waar ze zijn geweest. Een grappig boek bracht ze naar Lachland. Een spannend boek naar Avonturenland. Door te lezen, ontdekken de kinderen dat je met boeken kunt reizen naar andere plekken.

Thuiseditie

Na het lezen in de klas gaat Vakantielezen in de zomer verder. Op de camping, in de tuin, aan het strand of op de trampoline: in de zomer kun je overal lezen. Via een digitale Thuiseditie gaan gezinnen in de vakantie op schattenjacht. De opdrachten stimuleren de lees- en taalomgeving van de kinderen.

De Thuiseditie is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.